»

30 March 2016

Bukan Prasangka Seks

Bukan prasangka seks, prasangka gender
bukan kami lelaki yang kata
kamu pompuan yang kata di cermin kereta:

 

 Memang kena sabar
bila kau tak pasti belok kanan atau kiri
bila kau malas bagi signal
bila kau bawa pelan di lorong kanan
bila kau parkir herot petot
bila tayar pancit tak reti ganti

Memang kena sabar
ia bukan sifat hakiki pompuan
lelaki pun apa kurang

8 comments:

  1. Tayar pancit tak reti ganti tu maafkan la kami. Secara teorinya kami reti. Tapi dari segi tenaga mcm tak larat. Kalau tgk lelaki tukar tayar pun berpeluh2 juga nak buka nat, inikan pula pompuan ni JR. Maafkan la ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. JR sendiri pun dalam sejarah hidup yang dah berpuluh tahun pegang lesen kereta tapi tak sampai 5 kali pernah buka tayar kereta. Kalau kereta pancit JR akan pam guna pam kaki yg sentiasa standby dalam kereta sebelum ke kedai tayar terdekat...

      Delete
  2. Betul2x, zmn la ni memaksa pompuan mengerah kederat cari rezeki juga, tapi kederat kami mmg tk upaya tanding org lelaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada lelaki dan pompuan yang sempurna, sebab itu Allah jadikan berpasangan untuk lengkap melengkapi...

      Delete
  3. Betul2x, zmn la ni memaksa pompuan mengerah kederat cari rezeki juga, tapi kederat kami mmg tk upaya tanding org lelaki

    ReplyDelete
  4. Siapa yang tukar lane atau nak masuk simpang tak bagi signal, tiada maaf bagimu. Memang hon panjang kuberikan.
    Siapa pandu slow dekat lane kanan, lampu tinggi kuberikan.
    Sentiasa akan pastikan tak ganggu dan tak menyusahkan orang lain dipetak parking kereta.
    Bab tayar pancit memang tak pernah cuba buat sendiri. Pada saya, nampak tak manis orang perempuan tukar tayar ditengah jalanraya yang sibuk yang menjadi tontonan umum.. :(

    ReplyDelete
  5. Salam
    Masa kat labuan tayar terkoyak terlanggar level simen pedestrian.dan dan tu ada few org tolong bukak booot and ambik tayar spare tukar.. macam tak sempat compute dia dah buat semua.. mashaallah baiknya manusia..walau berbeza kepercayaan

    ReplyDelete
  6. ermmmmm...biasa lah...hihihi

    ReplyDelete

Tak kan baca ajer..? Komen la sikit....