Sedar tak sedar hari ni dah hari keenam kita berpuasa. Bermakna kita dah lalui seperlima daripada Ramadhan. Cepatnya masa berlalu kan??
Oh ya, hari ni korang berbuka di mana: di rumah, di gerai, di restoran mamak, di restoran kopitiam atau di hotel? JR sejak dulu lebih suka memilih untuk berbuka di rumah, JR lebih percaya makanan hasil buatan sendiri, biar menunya cuma sedikit dan di masak simple pun tak apa, yang penting berbuka dengan keluarga di rumah. Bukan tak pernah berbuka di luar, bukan tak pernah membeli di bazar Ramadhan, tapi makan di luar atau membeli di bazar Ramadhan adalah pilihan terakhir. Pengalaman hampir satu keluarga kena food poisining akibat membeli makanan di Bazar Ramadhan hingga ada yang kena dimasukkan air di wad kecemasan hospital beberapa tahun lalu masih berbuku di hati hingga kini...
Membeli makanan di luar ni banyak risikonya. Kita tak tau bagaimana ia dimasak, yang kita tau ia nampak begitu menyelerakan apabila disaji di depan mata dalam keadaan perut berkeroncong hebat. Ada pula peniaga (bukan semua, sebahagian kecil saja) yang bukan nak cari pahala di bulan puasa, tapi mau mencari harta sebanyak mungkin.
Dan pengalaman seorang pelanggan berbuka puasa di restoran kopitiam ini JR kongsi untuk korang jadikan iktibar dan perhatian:
Masak, makan katak di dapur kopitiam
26 Julai 2012
JELUTONG, Pulau Pinang - "Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak, tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur," bisik seorang pekerja kopitiam kepada gadis yang mahu dikenali Alia ketika berhasrat membuka puasa di sebuah pasar raya di Jelutong.
Ketika itu, Alia bersama rakannya berhajat berbuka puasa di kopitiam berkenaan, bagaimanapun hasrat mereka terbantut apabila terdengar luahan itu.
Mereka diberitahu tentang perkara itu ketika sedang berbual sementara menanti waktu berbuka.
"Pelayan itu memaklumkan perkara itu kepada kami memandangkan saya dan kawan-kawan datang dengan niat untuk berbuka puasa.
“Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur. Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga,” katanya.
Alia dan rakan-rakannya yang terkejut dengan cerita itu kemudian mempertikaikan sama ada tukang masak itu menggunakan kuali yang digunakan sama untuk memasak makanan pelanggan atau sebaliknya.
"Bagaimanapun, pelayan itu mengaku tidak pasti. Tetapi katanya, yang makan tetap tukang masak itu, apa pun dia akan pegang katak dan memasak makanan untuk orang lain.
“Kata pelayan itu dia baru bekerja, dan dia bersama seorang lagi kawan berbangsa Melayu yang nampak kejadian itu. Tetapi menurutnya, dia tidak berani menegur kerana ramai pekerja di restoran itu adalah warga asing,” katanya.
Katanya, ketika ditanya mengenai status halal, pelayan mengakui restoran yang mempunyai francais di seluruh negara itu hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.
“Tapi saya tahu ramai yang ingat kami halal sebab di KL sudah halal. Saya boleh beritahu saja, terpulang pada kakak,” kata pelayan restoran itu kepada Alia.
Mendengar maklumat yang diberikan, Alia dan rakan-rakannya hilang selera dan terus ke kedai lain untuk berbuka puasa memandangkan hari sudah hampir Maghrib.
Alia kecewa kerana kopitiam berkenaan menjadi kunjungan orang ramai termasuk pelanggan beragama Islam. Rata-rata yang berkunjung selalunya memesan minuman dan makanan yang berasaskan mi dan pencuci mulutnya.
Mendengar cerita Alia, Sinar Harian ke restoran itu untuk mengintai kesahihannya.
Salah seorang pengunjung yang enggan dikenali mengakui rata-rata pekerja di kopitiam berkenaan adalah warga asing khasnya Nepal dan Bangladesh.
“Kadangkala mereka berbau busuk walaupun pada waktu bekerja. Tidak dapat saya bayangkan bagaimana bau mereka ketika berada di dapur menyediakan makanan dan mengambil pesanan pelanggan. Nampak saja kopitiam yang agak mahal dan selesa tetapi kebersihan pekerjanya memang mendukacitakan,” katanya.
Meneliti maklum balas orang ramai mengenai restoran berkenaan melalui laman web, beberapa pelanggan turut memberikan pandangan negatif terhadap kopitiam berkenaan.
Antaranya ialah melalui www.penangfoodreviews.com di mana pemilik blog tersebut jelas tidak berpuas hati perkhidmatan kopitiam berkenaan.
Dalam tulisan blogger itu, beliau turut memaklumkan harga yang dikenakan juga agak mahal dan tidak berpatutan dengan kualiti makanan.
Ketika itu, Alia bersama rakannya berhajat berbuka puasa di kopitiam berkenaan, bagaimanapun hasrat mereka terbantut apabila terdengar luahan itu.
Mereka diberitahu tentang perkara itu ketika sedang berbual sementara menanti waktu berbuka.
"Pelayan itu memaklumkan perkara itu kepada kami memandangkan saya dan kawan-kawan datang dengan niat untuk berbuka puasa.
“Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur. Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga,” katanya.
Alia dan rakan-rakannya yang terkejut dengan cerita itu kemudian mempertikaikan sama ada tukang masak itu menggunakan kuali yang digunakan sama untuk memasak makanan pelanggan atau sebaliknya.
"Bagaimanapun, pelayan itu mengaku tidak pasti. Tetapi katanya, yang makan tetap tukang masak itu, apa pun dia akan pegang katak dan memasak makanan untuk orang lain.
“Kata pelayan itu dia baru bekerja, dan dia bersama seorang lagi kawan berbangsa Melayu yang nampak kejadian itu. Tetapi menurutnya, dia tidak berani menegur kerana ramai pekerja di restoran itu adalah warga asing,” katanya.
Katanya, ketika ditanya mengenai status halal, pelayan mengakui restoran yang mempunyai francais di seluruh negara itu hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.
“Tapi saya tahu ramai yang ingat kami halal sebab di KL sudah halal. Saya boleh beritahu saja, terpulang pada kakak,” kata pelayan restoran itu kepada Alia.
Mendengar maklumat yang diberikan, Alia dan rakan-rakannya hilang selera dan terus ke kedai lain untuk berbuka puasa memandangkan hari sudah hampir Maghrib.
Alia kecewa kerana kopitiam berkenaan menjadi kunjungan orang ramai termasuk pelanggan beragama Islam. Rata-rata yang berkunjung selalunya memesan minuman dan makanan yang berasaskan mi dan pencuci mulutnya.
Mendengar cerita Alia, Sinar Harian ke restoran itu untuk mengintai kesahihannya.
Salah seorang pengunjung yang enggan dikenali mengakui rata-rata pekerja di kopitiam berkenaan adalah warga asing khasnya Nepal dan Bangladesh.
“Kadangkala mereka berbau busuk walaupun pada waktu bekerja. Tidak dapat saya bayangkan bagaimana bau mereka ketika berada di dapur menyediakan makanan dan mengambil pesanan pelanggan. Nampak saja kopitiam yang agak mahal dan selesa tetapi kebersihan pekerjanya memang mendukacitakan,” katanya.
Meneliti maklum balas orang ramai mengenai restoran berkenaan melalui laman web, beberapa pelanggan turut memberikan pandangan negatif terhadap kopitiam berkenaan.
Antaranya ialah melalui www.penangfoodreviews.com di mana pemilik blog tersebut jelas tidak berpuas hati perkhidmatan kopitiam berkenaan.
Dalam tulisan blogger itu, beliau turut memaklumkan harga yang dikenakan juga agak mahal dan tidak berpatutan dengan kualiti makanan.
JR tak tau tukang masak yang sedikan hidangan sambil makan katak dalam cerita ini bangsa apa. Mengikut laporan kebanyakan pekerja restoran itu pendatang asing dari Bangladesh dan Nepal. JR tak pasti tukang masak yang dikatakan makan katak itu dari kalangan Bangla yang majoritinya Islam atau Nepal yang majoritinya Hindu.
Apa yang pasti JR tak boleh bayangkan jika tukang masak itu menggunakan kuali yang sama untuk memasak katak, kemudian kuali yang sama digunakan pula untuk menghidangkan makanan untuk mereka yang berbuka di restoran itu, termasuk pelanggan Islam, pasti ia sangat menjijikkan. Atau seperti kata pelayan restoran mereka nampak tukang masak itu makan katak sambil tangannya sibuk menyajikan makanan untuk pelanggan lain. Dan tiba-tiba cebisan kaki katak yang sedang dikunyahnya terjatuh dalam mee goreng yang kita order. Bayangkan...
Apa yang pasti JR tak boleh bayangkan jika tukang masak itu menggunakan kuali yang sama untuk memasak katak, kemudian kuali yang sama digunakan pula untuk menghidangkan makanan untuk mereka yang berbuka di restoran itu, termasuk pelanggan Islam, pasti ia sangat menjijikkan. Atau seperti kata pelayan restoran mereka nampak tukang masak itu makan katak sambil tangannya sibuk menyajikan makanan untuk pelanggan lain. Dan tiba-tiba cebisan kaki katak yang sedang dikunyahnya terjatuh dalam mee goreng yang kita order. Bayangkan...
JR mohon maaf jika kisah benar yang JR ambil dari SinarHarian ini mengganggu selera korang untuk berbuka puasa petang ini. Ia cuma satu kisah teladan agar kita lebih berhati-hati memilih tempat berbuka jika terpaksa makan di luar....
haih, entah apa2 tukang masak tu..
ReplyDeletekenapa jadik cam tue huhuhu...tak sedar ke katak ada....geli pulak rasanya...
ReplyDeleteyuckssss! x__x
ReplyDeleteEiii.... kalo ye pun katak tu makanan feveret, makan la time tak bekerja. Ni kopitiam apa ye? Nasib la saya ni mmg tak suka ke kopitiam.
ReplyDeleteaaaaa...apakahhhh??? >_<
ReplyDeletemcm mana berbuka harini JR? :)
ReplyDeleteseb baek saya x berapa minat lepak minum2 kat kopitiam nih....huhuhu
ReplyDeletegeli wooo...
entry hebat terbaik.Etuza sangat setuju berbuka lah puasa bersama keluarga..insyaallah berkat
ReplyDelete